NIEKOĽKO FAKTOV O VÍNE, KTORÉ STE NEVEDELI
1) Keď viete, že Taliansko, Francúzsko a Španielsko sú tromi poprednými producentmi vína na svete hovoríte zároveň o troch veciach. Po prvé: tieto tri krajiny produkujú najväčší objem vína, po druhé: vyrábajú to najlepšie víno na svete a po tretie: z týchto troch krajín pochádzajú najobľúbenejšie sorty vín.
2) Ako je možné, že niektoré typy vín všeobecne označované ako suché (bez zvyškového cukru) chutia sladšie ako ostatné? Existuje niekoľko faktorov, ktoré túto vlastnosť ovplyvňujú, odroda hrozna, región alebo aj drevo suda v ktorom víno zreje. Napríklad ak porovnáte Malbec z Francúzska s Malbecom z Argentíny tak ten druhý chutí sladšie.
3) Najlepší spôsob ako sa o víne dozvedieť viac je klasifikovať ho podľa základných vlastností:
• sladkosť
• kyslosť
• tanín
• ovocná chuť a vôňa
• telo vína
4) 90% vína by sa malo piť v ešte v tom roku, v ktorom bolo vyrobené. To je fakt. Niektoré vína však vekom dozrievajú a jeho vlastnosti sa zlepšujú. Napríklad vína s vyššou kyslosťou zrením strácajú kyseliny a nadobúdajú plnšiu chuť. Podobne sú na tom vína s vyšším obsahom trieslovín (tanínu).
5) Viete o tom, že víno sa môže značne líšiť od jedného roka k druhému? Vo veľkej miere sa pod to podpisuje podnebie a poloha vinice kde hrozno dozrieva. Regióny s najviac premenlivým počasím majú tendenciu mať väčšie rozdiely medzi rokmi. Paradoxne práve vína z Francúzska sú tým najznámejšie. Preto sa veľa producentov snaží zabezpečiť prostriedky aby ochránili hrozno v nepriaznivých podmienkach.
6) Ako si objednať vhodné víno v reštaurácii? Keďže neviete či má reštaurácia vína zabezpečené proti znehodnoteniu (čím je fľaška dlhšie otvorená tým skôr stráca víno svoju kondíciu) objednávajte lokálne vína alebo podľa typu reštaurácie. Napríklad v Bratislave z okolitých vinohradníckych oblastí, v steakovej reštaurácii ťažšie červené sorty, vo francúzskej francúzske vína.